Expedities

De avonturen van
Wim Verstraeten

Wij nodigen u van harte uit om mee te genieten van de avonturen die Wim Verstraeten op zijn palmares heeft staan.

Expeditie

Breitling Orbiter

In 1995 nam de Zwitserlandse horlogefabrikant Breitling de stoutmoedige beslissing om te trachten als eerste met een ballon non-stop rond de wereld te vliegen. Breitling had een ‘alledaagse’ heteluchtballon maar gewoontjes gevonden en was op Wim’s droom -het millennium in 1999 uitvliegen en landen in 2000- ingegaan. Omdat nog verschillende andere teams klaarstonden om hun poging te wagen, werd er vaart achter gezet en stelden we de winter 1996-1997 voorop om de vlucht te maken. Co-piloot werd de bekende Zwitser Bertrand Piccard met wie Wim in 1992 al samen de eerste Transatlantische ballonrace gewonnen had.

Expeditie Breitling Orbiter
Expeditie Breitling Orbiter
Expeditie Breitling Orbiter
Expeditie Breitling Orbiter
Expeditie Breitling Orbiter
Expeditie Breitling Orbiter
Expeditie Kanaalvlucht
Expeditie Kanaalvlucht

Expeditie

Kanaalvlucht

Tweehonderdtwintig jaar geleden stak de Franse ballonvaarder Blanchart het kanaal over van Engeland naar Frankrijk. Zijn vriend-ballonvaarder Pilâtre de Rosier verongelukte toen hij het kanaal wou oversteken in de andere richting.

Het kanaal oversteken deed je niet zomaar. Tot nog toe slaagde slechts een 10-tal ballonvaarders in de overtocht, alhoewel er een 30-tal het probeerden, zowel met warmelucht- als met gasballons.

Om het huzarenstukje van Blanchart te herdenken werd in 1985 van 1 juni tot 30 september de wedstrijd Trans Manche georganiseerd. Ballonvaarders uit alle landen konden deelnemen aan de wedstrijd. Wim Verstraeten was de eerste Belg die het probeerde en tegelijk slaagde in zijn opzet om als eerste het kanaal over te vliegen.

Expeditie

Transatlantic

In 1992 organiseerde Chrysler de eerste Transatlantische ballonrace. Vijf identieke ballons, bestuurd door 5 nationale teams, streden voor de overwinning om als eerste de Atlantische Oceaan over te varen.

Wim Verstraeten en zijn co-piloot Bertrand Piccard slaagden er als eerste in om het vasteland te bereiken en werden de winnaars van deze race. Na een non-stop vlucht van 5 dagen over de Atlantische Oceaan landden ze hun ballon veilig in het Spaanse Peque.

De vijf teams:
Team 1 (België): Wim Verstraeten + Bertrand Piccard
Team 2 (Duitsland):Erich Krafft + Jochen Maas
Team 3: (UK): Don Cameron + Rob Bayly
Team 4: (Nederland): Evert Louwman + Gerard Hoogeslag
Team 5: (USA): Troy Bradley + Richard Abruzzo

Expeditie transatlantic
Expeditie transatlantic
Expeditie Transkilimanjaro
Expeditie Transkilimanjaro

Expeditie

Transkilimanjaro

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en bevindt zich in Tanzania. Hij maakt deel uit van de grote slenk, de natuurlijke grens tussen Kenia en Tanzania. De berg strekt zich 70 km uit van Oost naar West en 50 km van Noord naar Zuid. Het massief is van vulkanische oorsprong en bestaat uit 2 bergtoppen: de Kibo (5.895 m) en de iets lagere Mawezi (5.149 m).

Het idee om met een warmeluchtballon over de Kilimanjaro te vliegen is ontstaan in 1984. In dat jaar organiseerde Balloon Promotions de eerste ballonsafari voor één van zijn klanten. Vanuit de ballon merkte Wim regelmatig de Kilimanjaro op aan de horizon en al vlug ontstond een nieuwe droom: “Als eerste ballonvaarder met een warmeluchtballon over die toppen kunnen vliegen.”

Eén jaar administratieve voorbereiding, honderden uren technische voorbereiding en tal van testvluchten gespreid over 5 jaar zorgden ervoor dat een droom werkelijkheid werd: Wim Verstraeten 'King of The Kibo'.

Expeditie Transkilimanjaro

Expeditie

Woestijnvlucht

Wim Verstraeten vloog op 1 januari 2000 als eerste ballonpiloot over de Libische woestijn.

Hij schreef geschiedenis doordat hij als eerste de toelating kreeg van de lokale autoriteiten om Libië te overvliegen. Kolonel Kadhaffi gaf immers nooit eerder de toelating daarvoor. Het werd een symbolische vlucht voor de start van het nieuwe millennium.

Expeditie

Zijderoute

Begin juni 1995 vloog Wim Verstraeten met zijn luchtballon met aan boord Belgische landschapsarchitecten, een filmploeg en fotografen, over de Zijderoute in Turkije. Het basiskamp van de expeditie was gelegen in Neveshir.

De groep bestond uit 22 Belgen en 12 Turken, die zich toespitsten op één gedeelte van de Zijderoute: de caravanserais in Cappadocië. De bedoeling van de Landscape Foundation uit België was het observeren en bestuderen van het landschap doorheen Cappadocië.

Expeditie Zijderoute
Expeditie Zijderoute